Ako si vybrať správne poháre na víno.
Ak si chceme plnohodnotne vychutnať celoročne úsilie vinára je dôležité zvoliť správny pohár a tak isto aj teplotu servírovania.
Pri výbere pohárov doporučujeme držať sa týchto základov:
1. Mali by byť bez loga, ozdôb alebo reklamných označení. Toto sa však nie vždy dodržuje...
2. Musia byť z číreho skla. Číre sklo totiž neskresľuje farbu a vzhľad vína.
3. Nedoporučujeme hrubé sklo. Tenké poháre sú síce krehkejšie ale pre vizuálny zážitok a teplotnú vodivosť sú vhodnejšie.
4. Musia mať stopku. Jednak sa pri degustácii nezahrievajú a tak isto držanie za stopku zabezpečí kalich bez odtlačkov.
5. Správny objem a tvar. Pri tomto kritériu ide o rozdelenie podľa jednotlivých druhov vín.
Šumivé víno by sme mali podávať v pohároch na vysokej stopke a kalich by mal mať úzky a vysoký tvar. V takomto pohári pekne vyniknú stúpajúce bublinky.
Poháre na biele víno
Poháre na biele víno majú tvar tulipánu. Menší objem je vhodný pre mladé a ľahké vína, naopak väčší objem je vhodný pre vážnejšie a hlbšie vína, ako aj vína zrejúce v dubových sudoch. Horný okraj pohára sa zužuje voči telu, čo dobre poslúži pre krúživom pohybe. Ten vykonávame pri degustácii k uvoľneniu vône vína a jej stúpaniu smerom k nosu.
Poháre na ružové víno
AJ ružové vína majú definované správne poháre. Ich tvar sa podobá pohárom na biele víno, pričom veľkosť je o málo menšia a okraj nie je taký úzky. Bežne však môžeme ružové víno servírovať v pohároch pre biele víno.
Poháre pre červené víno
Zvyčajne ide o poháre okrúhle a široké. Červenému vínu nevadí mierne oteplenie dlaňou, preto sa niekedy pohár drží aj za čašu. Pri červených vínach je okrem teploty servírovania a správneho pohára veľmi dôležitá aj dekantácia. Toto preliatie do karafy slúži jednak na oddelenie usadenín ale hlavne predýchania vína.
Poháre sú teda dôležitou súčasťou servírovania vína, avšak dovoľte nám poznamenať na záver: Ani ten najdrahší pohár kvalitu vína nezvýši.
Preto pre Vás vyberáme kvalitné bezhistamínové vína ktoré si môžu dopriať aj ľudia s histamínovou intoleranciou HIT.